De meeste mensen doen dit verkeerd: Zo vries je brood het beste in!

brojpg

Het genieten van versgebakken brood is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Maar hoe zorg je ervoor dat het brood zijn versheid en knapperigheid behoudt?

Een goede bewaarmethode is essentieel voor succes. Indien je echter te veel brood hebt gekocht, hoef je het niet weg te gooien – invriezen is een slimme optie.

De keuze tussen het invriezen van een heel brood of plakjes hangt af van jouw behoeften. Plakjes zijn handiger voor individuele porties, maar een heel brood behoudt beter zijn vochtgehalte. Het basiselement is: hoe verser het brood is bij het invriezen, hoe beter de smaak zal zijn na het ontdooien.

Om het brood zo lang mogelijk vers te houden in de vriezer, is een luchtdichte verpakking cruciaal om vriesbrand en uitdroging te voorkomen.

Diepvrieszakjes of plastic zakken zijn hiervoor ideaal; zorg ervoor dat je de lucht eruit drukt voordat je ze sluit. Ook glazen of roestvrijstalen containers kunnen worden gebruikt.

Als je om het milieu geeft, zijn bijenwasdoeken of stoffen zakken een uitstekende keuze.

Als je brood langer vers wilt houden, is het handig om het in te vriezen. Papieren zakken zijn minder geschikt omdat ze het brood slechts kort goed houden. Het bewaren van brood in de vriezer kan als volgt:

  • 4-6 maanden voor heel brood
  • 1-3 maanden voor brood in plakjes
  • 2-4 maanden voor kleinere broodjes

Vergeet niet de invriesdatum op het brood te noteren, zodat je weet tot wanneer het goed blijft en op tijd opgegeten kan worden.

Geduld is belangrijk bij het ontdooien van brood. Laat het brood geleidelijk ontdooien op een rooster bij kamertemperatuur, bij voorkeur een nacht lang.

Als je overtollig vocht wilt absorberen, kan een katoenen zak of theedoek nuttig zijn, maar dit is niet altijd nodig. Gebruik geen papieren zakken, omdat deze aan het brood kunnen kleven.

Een handige tip: plakjes brood kunnen direct in de broodrooster worden gedaan voor een snel ontdooiproces. Een andere optie is ontdooien in de magnetron.

Na het ontdooien kun je je brood kort opwarmen in de oven om het weer lekker knapperig te maken. Zo geniet je weer van versgebakken smaak.

1. De kans is heel groot dat jij het ook fout doet!
2. We doen het dus allemaal verkeerd!
3. Grote kans dat jij het ook al je hele leven fout doet
4. Klinkt heel logisch maar nooit aan gedacht!
5. Op deze manier blijft de kwaliteit van het brood perfect!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven