Let goed op als je dit in de tuin ziet!

tekjpg

Er zijn allerlei interessante dingen te vinden in je achtertuin, van dieren tot planten, vooral in een gazon waar van alles verborgen kan zijn.

Onderschat echter niet de mogelijke gevaren, zoals het aantreffen van een tekennest.

De aanwezigheid van teken eieren in je tuin kan snel leiden tot een tekenplaag, vooral op plekken waar kinderen spelen of waar je ontspant.

Kinderen hebben de neiging om alles aan te raken zonder de mogelijke gevaren te beseffen. Ditzelfde geldt voor veel volwassenen die mogelijk niet weten wat die ‘op bramen lijkende’ objecten precies zijn. Teken eieren zijn kleine, ovale bolletjes die lijken op zwarte stipjes.

De eieren bevinden zich vaak op de grond, in struiken, bladeren of hoog gras en zijn gegroepeerd, variërend in grootte van een speldenknop tot een kleine erwt.

Het vinden van teken eieren kan verontrustend zijn, omdat het wijst op een tekenpopulatie in de omgeving en een verhoogd risico op tekenbeten met zich meebrengt.


Volg deze richtlijnen voor het veilig verwijderen van teken eieren:


  1. Draag handschoenen om direct contact te vermijden.
  2. Bewaar de eieren in een afgesloten zak of potje.
  3. Vernietig ze op een manier waardoor ontsnappen niet mogelijk is, zoals verbranding of in een goed afgesloten prullenbak.

Na verwijdering van de teken eieren, zorg ervoor dat je jezelf en je huisdieren controleert op tekenbeten.


Inspecteer alle delen van het lichaam grondig, inclusief de hoofdhuid, oksels, liesstreek en achter de oren. Als een teek wordt gevonden, verwijder deze op dezelfde zorgvuldige manier als de teken eieren.


Door waakzaam te zijn en snel te reageren, kun je voorkomen dat teken zich verspreiden en je tuin een veilige plek houden.


1. Mocht je dit tegenkomen in je tuin, kom dan gelijk in actie!
2. Wees op je hoede als je dit aantreft in je tuin!
3. Wees alert en kom gelijk in actie als je dit ziet!
4. Let vooral goed op als je kleine kinderen hebt!
5. Volg deze stappen als je dit in je tuin ziet liggen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven