Waarom chips minder lekker zijn: ‘Balen dat dit niet is verteld’

chips 1jpg

Er wordt door velen opgemerkt dat chips tegenwoordig niet meer zo smakelijk zijn als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar waarom is dat zo? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, onthult het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” start Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De reden? De hoeveelheid zout die tegenwoordig door fabrikanten in hun chips wordt verwerkt.

Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar het probleem wordt toegelicht. De hoeveelheid zout in hun producten is aanzienlijk verminderd.

Recent hebben we al uitgelegd waarom het moeilijk is om te stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je opgemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat is juist.

Volgens de Snackspert, die zegt: “De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door. Er is een reden!”

Op de website van Lay’s wordt vermeld dat er een maatregel wordt genomen omdat we te veel zout consumeren. Lay’s zegt: “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

“Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

Een criticus, Bosman, betwijfelt of de smaak intact blijft bij deze zoutverlaging en zegt: “Snap ik niet.”

Deze aanpassing geldt voor alle chipsmerken onder moederbedrijf PepsiCo, zoals Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is een feit dat we minder zout eten en dat daardoor”

Er is een teleurstelling over de smaak van de chips. Het zou eerlijker zijn geweest als dit van tevoren was gecommuniceerd.

Volgens de Snackspert zou het beter zijn om de veranderingen duidelijker op de verpakking te vermelden. Bijvoorbeeld in plaats van ‘nieuwe receptuur’ gewoon aangeven dat er minder zout in zit om een gezondere levensstijl te stimuleren, aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5, Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven