Recentelijk heeft een restaurant in Ventnor, Engeland een opmerkelijke stap genomen door te besluiten dat ze geen veganisten meer willen bedienen.
Deze actie volgde op kritiek die het restaurant ontving omdat hun avondmenu geen veganistische gerechten bevatte.
De eigenaren van The Kitchen at London House verklaarden dat hun beslissing voornamelijk werd beïnvloed door de houding van bepaalde veganisten, die zij beschreven als “arrogant en zelfvoldaan”.
De discussie begon nadat het restaurant hun nieuwe bistro-menu deelde op sociale media. Veganisten en hun supporters reageerden verontwaardigd op het ontbreken van plantaardige opties.
De eigenaren kozen ervoor om hun kant van het verhaal te delen op Facebook. Ze labelden de reacties als “mobbing” en uitten hun frustratie over de negatieve respons.
De populariteit van veganisme is de afgelopen jaren gegroeid, vooral in de eetcultuur. Terwijl veel restaurants hun menu’s hebben uitgebreid met veganistische gerechten, zijn er nog steeds locaties die ervoor kiezen dit niet te doen.
In Nederland hebben veel restaurants veganistische gerechten toegevoegd, maar dit geldt niet voor alle eetgelegenheden.
The Kitchen at London House heeft aangegeven dat ze voorheen wel veganistische opties hadden, maar hiermee zijn gestopt vanwege het gedrag van een deel van hun veganistische klanten.
“We hebben besloten geen veganisten meer te bedienen, omdat we genoeg hebben van de arrogante en zelfvoldane manier waarop sommigen zich gedragen,” was hun verklaring.
Deze keuze heeft tot veel discussie geleid, vooral omdat
Er is een groeiende vraag naar plantaardige gerechten, wat restaurants stimuleert om hierop in te spelen.
Volgens het restaurant is het niet vanzelfsprekend dat alle restaurants veganistische opties aanbieden.
Een van de argumenten die het restaurant naar voren bracht, was: “In een veganistisch restaurant krijg je ook geen steak.”
Er werd benadrukt dat er een onderscheid is tussen het kiezen voor een veganistische levensstijl en het moeten aanpassen van je dieet om medische redenen, zoals allergieën.
Ondanks kritiek vanuit de veganistische gemeenschap, waren de reacties op de verklaring van het restaurant voornamelijk positief. Velen prezen de eigenaren voor hun openheid en moed om hun standpunt te verdedigen.
Reacties zoals “Jullie zijn zo moedig,” en “Leven en laten leven,” tonen aan dat er ook steun is voor de keuze van het restaurant.
De eigenaren benadrukten dat hun besluit niet bedoeld is om alle veganisten over één kam te scheren.
Ze legden uit: “We weten dat niet alle veganisten zich zo gedragen, maar onze beslissing is het gevolg van een militante minderheid die het voor de rest heeft verpest.”
Deze situatie werpt een breder licht op hoe de horeca omgaat met de toenemende vraag naar veganistische opties.