Wat gebeurt er als de hypotheekrente stijgt? Dit heeft impact op mensen die al een huis bezitten en op mensen die op zoek zijn naar een huis!

hyp 1jpg

“Recente stijgingen van hypotheekrentes hebben gevolgen voor woningzoekenden en huizenbezitters,” aldus grote Nederlandse banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO.

Deze kleine stijgingen van 0,05 tot 0,10 procent vormen de hoogste van dit jaar en hebben al invloed op potentiële en huidige huizenbezitters.

De hogere rentes betekenen dat woningzoekenden minder kunnen lenen omdat een groter deel van hun inkomen naar rentebetalingen gaat. Dit verlaagt het maximale leenbedrag en beperkt zo de keuzes in beschikbare woningen.

Als voorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan leiden tot tientallen euro’s meer per maand aan kosten. Dit kan kopers aansporen om hun rente nu vast te zetten om mogelijke toekomstige stijgingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze extra kosten kunnen de huizenprijzen lichtjes doen dalen, doordat kopers minder te besteden hebben.

Dit heeft gevolgen voor zowel verkopers (die minder kunnen ontvangen) als kopers (die relatief meer rente betalen).

Mensen met een variabele rente of die aan het einde van hun rentevaste periode zitten, kunnen hogere maandlasten verwachten.

Het wordt aangeraden om nu al met een hypotheekadviseur te spreken over herfinancieringsmogelijkheden tegen een nog steeds relatief lage rente.

Huurders kunnen indirect worden beïnvloed door de stijgende hypotheekrente. Een hogere rente kan de doorstroom op de woningmarkt vertragen, wat kan leiden tot minder beschikbare huurwoningen en dus hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit effect kan vooral merkbaar zijn in gebieden waar al een hoge vraag naar huurwoningen is. Huurders worden aangemoedigd om alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbaardere huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Toch is er mogelijk goed nieuws in het verschiet. De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou op de langere termijn kunnen leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van inflatie- en loonontwikkelingen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven