Waarom chips minder lekker smaakt: ‘Ze hadden de waarheid moeten vertellen’

chips 1jpg

Er wordt door velen opgemerkt dat de smaak van chips tegenwoordig anders is dan voorheen. Bekende snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een aanpassing te hebben ondergaan die invloed heeft gehad op de smaak.

Maar wat is hiervan de reden? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, geeft het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt Bosman uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De hoofdoorzaak? De verminderde hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig gebruiken in hun chips.

Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben de zoutconcentratie in hun producten aanzienlijk verminderd.

Onlangs hebben we al uitgelegd waarom je na een paar chipjes moeilijk kunt stoppen. Maar wellicht heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

Omtrent het veranderende zoutgehalte in chips zegt de Snackspert: “Verbazingwekkend genoeg geven diverse bekende snacks langzaam hun smaak op. Dit is zeker niet zonder reden!”

Refererend aan de officiële Lay’s website waarin staat dat onze zoutinname te hoog is, voegt hij toe: “Het is onze plicht om hier verandering in te brengen.”

“Om die reden zullen we in 2024 opnieuw ons zoutniveau met minstens 25 procent verminderen ten opzichte van andere chips, terwijl we de geliefde smaak behouden die je van ons gewend bent.”

Er wordt vooral kritiek geuit door Bosman op de laatste zin van dit statement. Hij heeft twijfels over het behoud van de smaak bij de verlaging van het zoutgehalte. “Dat vind ik nogal vreemd,” geeft hij aan.

Deze aanpassing geldt voor alle chipmerken die onder de vleugels van moederbedrijf PepsiCo vallen, inclusief Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

Volgens de persoon, “is het opmerkelijk dat er minder zout wordt geconsumeerd en dat de smaak van de chips daardoor minder aantrekkelijk is. Het is spijtig dat hier geen transparantie over bestaat.”


 

De zogenaamde Snackspert beargumenteert: “Zet simpelweg de informatie op de verpakking. Vermijd vage termen zoals ‘nieuwe receptuur’ en geef gewoon aan dat er minder zout in zit vanwege het streven naar een gezondere levensstijl,” aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt deze informatie niet gewoon duidelijk vermeld op de verpakkingen?
2. Ik had al gemerkt dat de smaak anders was, nu begrijp ik waarom!
3. Het is echt teleurstellend dat hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt.
4. Op deze manier worden we collectief misleid.
5, Nu begrijp ik waarom de chips wat minder smaakvol zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven