Veel mensen maken deze fout tijdens de barbecue: Goed voorbereid is het halve werk!

bbqjpg

Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 25% van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.

De gedachte is dat dit bacteriën wegspoelt, maar in werkelijkheid is het tegendeel waar. Het Voedingscentrum waarschuwt dat dit de risico’s op gezondheidsproblemen juist vergroot.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Door rauwe kip af te spoelen onder stromend water van de kraan, verspreiden bacteriën zich juist door de opspattende waterdruppels.

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, zegt: ”Het verbaasde ons dat meer dan 25% van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verwerken.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Van der Vossen vervolgt: ”Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op voorwerpen die zich op het aanrecht bevinden.”

De meerderheid weet gelukkig wel hoe ze hygiënisch met kip moeten omgaan.

Volgens Van der Vossen is het van groot belang dat rauwe kip goed verhit wordt: “En dat je het door en door moet verhitten.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Dus, het advies luidt om rauwe kip niet af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”

Van der Vossen benadrukt dat door gepaste hygiëne in de keuken voedselinfecties voorkomen kunnen worden: “Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Er wordt beweerd dat er nog veel onwetendheid is over kip, zoals blijkt uit een voorbeeld dat Van der Vossen geeft: “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.”

Volgens haar is het echter niet verstandig: “Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

In Suriname wordt het wassen van kip onder stromend water gezien als essentieel. Dit vanwege de opvatting dat kip onrein zou zijn vanwege de omstandigheden waaronder het wordt gehouden.


”Er is een traditie van generatie op generatie. Het zal moeilijk zijn om dat te veranderen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

1. Deze traditie wordt van generatie op generatie doorgegeven!
2. Er is aanzienlijke onwetendheid over dit stuk vlees!
3. De kans is groot dat jij het ook op deze manier bereidt!
4. Vele mensen maken deze fout en ervaren onprettige gevolgen!
5. We zijn nieuwsgierig of jullie het ook op deze manier doen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven