De wereld van frituursnacks draait niet alleen om smaak, maar ook om de voedingswaarde van een snack.
Hoewel elk eetbaar product niet per se gezond is, zijn er verschillen op te merken in de keuzes die je maakt als je een snack uit de frituurpan kiest.
Producten zoals frikandellen, kaassoufflés en bamischijven worden vaak gefrituurd, wat resulteert in een hoog gehalte aan verzadigd vet, calorieën, en soms zout en suiker.
Echter, voedingsstoffen zoals vezels en vitamines zijn niet overvloedig aanwezig in deze keuzes. Volgens het Voedingscentrum bevat een gemiddelde frituursnack ongeveer 22,1 gram vet, waarvan 3,7 gram verzadigd vet.
Vrouwen wordt aangeraden om niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te consumeren, terwijl mannen maximaal 28 gram mogen nemen. Dus, hoe verhoudt jouw favoriete frituursnack zich tot deze richtlijnen?
Een frikandel, met 181 kcal, bevat minder calorieën dan een patatje met mayonaise (560 kcal), maar bevat wel tweemaal zoveel
Als een kroket, zo zout als.
Blijkt dat de berenhap, gemiddeld 150 gram zwaar, de absolute caloriebom is met 300 kcal per portie. Bovendien bevat het meer dan de helft van je dagelijkse zoutbehoefte.
Voor wie graag een snack wilt zonder direct de Schijf van Vijf te negeren, is de kroket uiteindelijk de beste keuze.
Hoewel geen enkele snackbaroptie gezond genoemd kan worden, is het goed om te weten welke keuzes de minst slechte zijn als je jezelf wilt verwennen zonder al te veel schuldgevoel.
1. Je zou het niet verwachten maar deze snack is dus de zondebok!
2. Deze snack kun je beter zo min mogelijk eten!
3. Sla deze snack over en maak dan een keuze uit deze twee snacks!
4. Grote kans dat heel veel mensen dit dus niet weten!
5. Deze snack is lekker maar alles behalve gezond!